1984 – čtenářský deník (2)

 

Kniha: 1984

Autor: George Orwell

Deník přidal(a): Ondra Halata

 

 

 

 

Život

  • Vlastním jménem Eric Arthur Blair, byl britský novinář, esejista, spisovatel a levicově orientovaný demokrat, který žil a tvořil v první polovině dvacátého století, konkrétně mezi lety 1903 a 1950. Pseudonym Orwell byl vybrán podle říčky, která tekla okolo místa jeho bydliště, kde žil jako dítě.
  • Mladý Eric se narodil v Indii, odkud jej jeho matka v jednom roce odvezla do Británie, kde vystudoval soukromou střední školu a následně prestižní Eton College. Jelikož však jeho rodiče neměli peníze na placení jeho studií, musel začít pracovat pro Indickou imperiální policii v Barmě. Zde jsou počátky jeho odporu k imperialismu a jeho levicového zaměření.
  • Z Barmy do Evropy se vrací na konci dvacátých let. Pracuje jako komentátor a esejista pro místní noviny. V té době žije na ulici mezi spodinou a tuláky, své zkušenosti z života mezi sociální spodinou se promítnou do knihy Na dně v Paříži a Londýně
  • V roce 1936 se zapojil jako dobrovolník do španělské občanské války, kde bojoval na straně vlády v milicích POEM, což byla marxisticko-komunistická strana. Po skončení války sepisuje první důležitější knihu s názvem Hold Katalánsku, kde mj. popisuje své zranění z roku 1937, kdy byl do krku zasažen šrapnelem.
  • Do roku 1940 psal knižní recenze pro Nový anglický týdeník. Protože se, pro nemoc, nemohl účastnit 2. světové války, rozhodl se pracovat pro BBC a přispíval do novin svými komentáři a esejemi.
  • Ke konci války sepsal jednu ze svých nejznámějších knih, Farmu zvířat. Ta se stala světoznámou alegorickou bajkou o soužití zvířat na farmě, ale zároveň o tom, jak fungují totalitní režimy.
  • V roce 1949 vychází jeho nejznámější knížka, která je dodnes citována, čtena a znovuvydávání, 1984.
  • V roce 1950 umírá na následky vleklé tuberkulózy.
  • Dodnes se vedou spory o tom, jak na tom byl Orwell s náboženstvím. Nejlépe to vystihuje jeho životopisec, který tvrdí, že osoba člověka Erica Blaira byla věřící, avšak osoba spisovatele Orwella byla ateistická.

 

1984

  • 1984 je dystopický, epický román, který byl poprvé vydán v roce 1949.
  • Vyprávěno v -er formě
  • Dystopie -> představa budoucnosti, kde se lidstvo vyvinulo špatným směrem, naprostý opak utopie.
  • Hlavním cílem knihy je varovat před nebezpečím komunismu, režim je díky „moderní“ techniky ještě tvrdší a represivnější.
  • Hlavní postavou je Winston Smith, který žije v Oceánii -> jedna ze tří obrovských světových mocností, které mezi sebou vedou neustálou a nikdy nekončící válku. Další dvě se nazývají Eurásie a Eastásie
  • Další postavy: Velký Bratr, Julie, O’Brien, Charrington, Emanuel Goldstein, Parsons.
  • Časté užívání neologismů: Newspeak, Oldspeak, Vaporizace, DoubleThink, Udržovací válka, Ideozločin…
  • Ve své době byl v Československu a dalších socialistických státech zakázán.
  • V Oceánii existují tři skupiny obyvatelstva, které vede jedna Strana, jejíž vůdcem je Velký Bratr. První skupinou je Vnitřní strana, jejíž členové jsou nejvíce privilegovaní, mají přístup ke skutečnému jídlu, kávě…; Vnější strana jsou povětšinou úředníci, kteří pro Stranu pouze pracují, nemají sice přílišná privilegia, ale nejsou tou naprosto utlačovanou skupinou; Zbytek tvoří dělníci a obyčejní lidé, obdoba proletariátu, ti žijí povětšinou ve slumech a jejich jedinými zálibami je alkohol, sex a hazard.
  • Strana vede naprosto vše, v zemi vládne teror, diktatura, vláda jedné strany, bonzáctví, šeď, naprosté překrucování pravdy, tajná policie, sledování…
  • Oficiální ideologie strany je tzv. angsoc -> Anglický socialismus
  • Motto strany a státu zní: Válka je mír, Svoboda je otroctví, Nevědomost je síla.
  • Ministerstva -> Ministerstvo lásky mučí lidi, Ministerstvo pravdy je určeno k tvoření dezinformací a trvalé lži, Ministerstvo míru řídí armádu a udržuje válku, Ministerstvo hojnosti má na starosti příděl potravin
  • Děj se odehrává v roce 1984 v Londýně, kniha je rozdělena na tři hlavní části.

 

Děj

Děj začíná roku 1984 v Londýně, hlavní postava Winston Smith pracuje na Ministerstvu pravdy, kde přepisuje staré noviny a časopisy tak, aby v případě dohledání vždy vše odpovídalo aktuální doktríně Velkého bratra. Během dvou minut nenávisti uvidí Winston mladou soudružku Julii, kterou z duše nenávidí, je pro něj představitelkou režimu, strany a všeho špatného, a O’Briena, který je členem vnitřní Strany. Strana kontroluje lid pomocí zabudovaných mikrofonů, které jsou všude a pomocí televizí. Ty jsou oboustranné a nesmí být vypnuty, čímž strana kontroluje lid. Děti jsou vedeny k udávání tak moc, že jsou často schopny udat vlastní rodiče. Lidem, kteří propadnou ideozločinu hrozí vaporizace. Během jedné z procházek městem Winston uvidí staré vetešnictví, ve kterém je prodavačem pan Charrington, a koupí si deník. Už to je odporem vůči systému, protože deník je nepřepsatelný systémem, Strana jej nemůže změnit centrálně, a to je zločin. Winston postupně zjišťuje, že Julie nenávidí systém a Stranu stejně jako on a že svou lásku ke Straně pouze hraje. Časem se do sebe oba zamilují a pan Charrington jim nabídne, aby ke svým tajným schůzkám využívali malý byt, který je nad jeho obchůdkem. To jim chvíli vychází a oba prožívají svůj zlatý čas, který však netrvá věčně. Protože Winston a Julie nenávidí stranu, rozhodnou se dát dohromady s tzv. Bratrstvem, které údajně vede Emanuel Goldstein. Díky O’Briena se oba dostávají ke knize Teorie a praxe oligarchického kolektivismu, která je v knize dále nazývána jako Kniha. V té jsou popsány základní principy fungování Strany a vlastně celé Oceánie. Ukáže se však, že O’Brien a pan Charrington jsou oba členové tajné policie, Winstona s Julií zatknou a v poutech odvedou na Ministerstvo lásky, kde je od sebe oddělí a mučí. Jejich cílem není získat jejich přiznání ani je zabít, nýbrž zlomit jejich psychiku. Jejich cílem je to, aby se s Julií navzájem zradili. To se jim po nějaké době povede. Zrada nespočívá v tom, že Winston řekne na Julii všechno, co ví, protože to všechno už tajná policie ví, ale v tom, že jeden druhého obětuje. Winstonovi je vyhrožováno tím nejhorším psychickým i fyzickým násilím a Winston na poslední chvíli zvolá „Vezměte místo mě radši Julii, mučte radši ji…“. Po tomto aktu je Winston propuštěn, ale už není stejný. Mučení jej zlomilo tak moc, že je z něj naprosto odlišný člověk. Děj končí tak, že Winston se potká s Julií a zjistí, že si oba provedli stejný čin. Oba se zradili, oba porušili slib, který si dali a oba jsou zničeni, nic k sobě necítí a urychleně se loučí. Krátce po této scéně jsou oba vaporizování a děj tímto končí.

 

Ukázka (výňatek)

Umělecký text

A o pár kójí dál sedělo mírné, nepraktické, snivé stvoření jménem Ampleforth. Vyznačoval se velice chlupatýma ušima a překvapujícím talentem pro žonglování s rýmy a básnickými metry. Zabýval se tím, že produkoval „upravené“ verze, takzvané definitivní texty básní, které byly sice ideologicky závadné, ale z nějakého důvodu měly být zachovány v antologiích. A tato hala s přibližně padesáti pracovníky byla jen jednou sekcí, vlastně jedinou buňkou obrovského komplexu Oddělení záznamů. Kolem ní, nad ní a pod ní se další houfy pracovníků zabývaly nepředstavitelným množstvím úkolů. Byly tu obrovské tiskárny s redaktory a školenými typografy, a dokonce vybavené ateliéry na falšování fotografií. Byl tu úsek televizních programů s inženýry, režiséry a týmy herců, kteří byli speciálně vybráni pro svou schopnost napodobovat hlasy. Byly tu armády referentů, jejichž úlohou bylo sestavovat seznamy knih a časopisů, které měly být přepsány. Byly tu rozlehlé depozitáře, kde se skladovaly opravené dokumenty, a skryté pece, v nichž se ničily původní výtisky. A kdesi v naprosté anonymitě koordinovaly řídící mozky celou práci a stanovovaly politickou linii, která vyžadovala, aby se jeden kousek minulosti zachoval, jiný zfalšoval a další vygumoval.

 

Podobná díla (nejen v literatuře)

  • 451 stupňů Fahrenheita – Ray Bradbury
  • Konec civilizace – Aldous Huxley
  • Farma zvířat – George Orwell
  • My – Jevgenij Zamjatin
  • Matrix, V jako Vendetta
  • Deus Ex, Bioshock


💾 Stáhnout materiál   🎓 Online kurzy
error: Content is protected !!